Valikko Sulje

Joulun aarrekartta

Jouluevankeliumin lisäksi toinen tärkeä joulun aikana luettava kohta on itämaantietäjien vierailu Jeesus lapsen luona (Matt 2:1-12). Kertomus on varsin lyhyt, mutta lyhyydestä huolimatta se kertoo kuinka itämaantietäjät olivat tehneet hyvin harkitun matkan. Heidän matkansa tarkoitusta avaisin seuraavalla kartta vertauksella.

Kuvitellaan että jossain arkeologit löytävät vanhojen raunioiden joukosta vanhan aarrekartan. Löytöä pidetään sensaationa ja sitä lähdetään tutkimaan tarkemmin museossa. Pitkien analyysien ja tutkimuksien jälkeen tutkijat tulevat siihen tulokseen, että kartta on aito ja sen osoittamaan paikkaan olisi aiheellista käydä tutkimassa. Näin arkeologit kokoavat tiimin ja lähtevät kohti mahdollista aarteen sijaintia.

Itämaantietäjät olivat tehneet vastaavanlaisen pitkät tutkimukset pyhistä kirjoituksista. He olivat Babyloniaan jääneitä juutalaisia tai pakanoita jotka olivat kiinnostuneet vanhan testamentin kirjoituksista. He olivat lukeneet profetioita tulevasta Messiaasta ja tulkinneet mahdollista Hänen ilmaantumisen hetkeä. Mahdollisesti he tulkitsivat paikkoja kuten Daniel 9:24-27 profetian ajanjaksoa ja 4 Moos 24:17 Jaakobista ilmestyvää tähteä. Monille tavallisille lukijoille voi olla vaikeaa ymmärtää kuinka itämaantietäjät saivat muodostettua näistä ”kartan” ja erityisesti ajan Messiaan ilmestymisestä. (Tarkemmin mitenkä itämaantietäjät laskivat, voi lukea seuraavasta linkistä: How Did the Wise Men (Magi) Know This Was the Messiah? How Did They Know to Follow His Star? » Reasons for Hope* Jesus (reasonsforhopejesus.com) 20.12.2022 klo 13:00)

Tuollaiselle matkalle ei lähdetty kevyellä mielellä. Etäisyyttä Babylonian ja Israelin välillä oli reilut yli 1000 km. Itämaantietäjät olivat varmoja siitä mitä olivat tekemässä. Yhtälailla Matt 2:4-6 selviää että ylipapit ja kirjanoppineet olivat hyvin perillä mistä itämaantietäjät puhuivat, joten kansan keskuudessa Messiaan odotus oli jo ajankohtaista. Messiaan on tarkoitus syntyä Beetlehemissä. Tämä tieto ei tietenkään Herodesta miellyttänyt, koska hän pelkäsi tulevan Messiaan riistävän häneltä vallan.

Itämaantietäjien tavatessa Jeesuksen tapahtuu yllättäviä eleitä. He nöyrtyivät kumartumaan osoittaakseen suurta kunnioitusta Hänelle. Tämä kumartamisen ele osoitti heidän pitäneen Jeesusta palvonnan kohteena, Jumalana. Kolmesta lahjasta avautuu lisää vertauskuvien kautta Jeesuksen rooli. Kulta viittasi kuninkaallisuuteen, suitsuke Jumaluuteen ja mirha tulevasta ruumiin voitelusta. Viimeisen lahjan vertauksen kohdalla tulee mielleyhtymä Jeesuksen hautaaminen, jossa osana hautausta oli ruumiin voitelu (Luuk 23:50-56). Itämaantietäjien antamat lahjat osoittivat Matteuksen mukaan siihen suuntaan, että Jeesus on messias joka joutuu kuolemaan ihmisten syntien tähden (Matt 28:5-7). Hän syntyi ihmiseksi mutta samalla täys Jumalana, orjan muodossa, sovittaakseen meidän syntimme (Fil 2:5-11; Hepr 9:11-16).

Itämaantietäjät olivat selkeästi viisaita miehiä. He olivat kuuliaisia Jumalan sanalle, joka näkyy myös siinä että he tottelivat Jumalalta saamaa varoitusta. He eivät menneet takaisin Herodeksen luo, vaan palasivat omaa reittiä takaisin maahansa jotta ennustukset toteutuisivat. Yhtälailla mekin voimme toimia viisaasti kuten itämaantietäjät ja tunnustaa Joulun ilosanoman aarteen, Jeesuksen, pelastajaksemme. Meidän ei kuitenkaan tarvitse antaa kalliita lahjoja Jeesukselle, vaan meidän rikkinäinen elämämme riittää Hänelle (Psalm 34:19; Luuk 18:13-14). Hän antaa pyyteettömästä rakkaudesta meille vastalahjaksi iankaikkisen elämän, Jumalan lapseuden (Room 8:14-17; Gal 4:4-7).

Siunattua armorikasta joulua sinulle!