Valikko Sulje

Armosta viisaaksi

Aikoinaan japanologiaa opiskelleena tutustuin kulttuuriantropologiaan. Tieteenala jossa tutkitaan ihmisten kulttuureja ja mitenkä kulttuuri vaikuttaa näihin ihmisiin. Amatöörisellä keittiökulttuuriantropologian taidoilla tulee itse tehtyä havaintoja monista uskovista seurakunta kulttuurissa, pelkästään kahvikeskustelujen kautta. Ottaen huomioon miten Raamattu antaa selvän suuntaviivan seurakunta elämään toteuttamaan keskinäistä rakkautta, kasvattamaan hengen hedelmiä, anteeksi antavaa asennetta ja henkilökohtaista suhdetta Jumalaan, huomaan mitenkä tämä kulttuuri on muuttanut näitä ihmisiä. Monien kohdalla tämä uusi elämä uskovien yhteydessä on antanut ponnahduksen kohti uutta uraa. Kuitenkin se lähtökohta mikä heillä on ollut, se on hyvin radikaalisti erilainen kuin ekonomiksi valmistunut Nokialla töitä aloittava untuvikko.

Muutos on havaittavissa kuten Jerusalemin hallitseva kerma huomasi Pietarista ja Johanneksesta. Apt 4:13 heidät havaittiin koulujakäymättömiksi ja oppimattomiksi miehiksi, jotka jostain syystä vaikuttivat erittäin fiksuilta. Hallitusmiehet ja vanhimmat, joilla oli kunnon koulut käytynä, olivat vaikeuksissa yrittää hiljentää ja kumota Pietarin ja Johanneksen julistusta Jeesuksesta. Usko Jeesukseen Pietarille ja Johannekselle olivat avanneet pääsyn viisauden aarteisiin. Jumala sanoo olevansa myös viisaus (Psalmi111:10) rakkauden lisäksi, ja tämä viisaus löytyy koko Hänen kolmiyhteydessään. Ei mikään ihme että apostolit olivat viisastuneet, koska he olivat oppineet tuntemaan henkilökohtaisesti itse viisauden ja totuuden ruumiillistumana, Jeesuksena Kristuksena. Sananlaskujen kirjan 8:35 sanoo viisauden antavan elämän, ja tämä elämä selkeästi saadaan iankaikkisena Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa, jossa on koko täyteydessään viisauden ja tiedon aarteet (Kol 2:3). Voidaan sanoa kirjaimellisesti viisauden tuovan elämän, jos kerran itse viisauden olemus Jeesus Kristus on kuollut syntiesi puolesta. (Room 6:5-11) Täten samalla olet Jumalan silmissä vanhurskas (Gal 3:27; Ef 4:24; Room 5:1,19) ja vanhurskaista tulee viisauden hedelmiä sananlaskujen 10:31 mukaan. Puettuna Jeesuksen synnittömyyteen eli vanhurskauteen, on täten sinulle puettu myös viisauden hedelmien lähde. Tästä merkkinä on Pyhä Henki sinussa sinettinä kasvattamassa Hengen hedelmiä joissa on Jumalan viisautta. Tämä viisaus ei tule yrityksestä täyttää Jumalan lakia, vaan yksin uskosta Jeesukseen. Rakkaussuhde Hänen toteuttamaan sovitukseen saa meidät vaeltamaan Hänen tahtonsa mukaan, ja tässä vaelluksessa viisastumme. Paavali sanookin kuinka Jumalan rakkaus ja armo suo meille pääsyn runsain määrin kaikkeen viisauteen ja ymmärrykseen. Kun pysymme kristuksessa ja annamme olla Hengen johdatuksessa, pääsemme nauttimaan näistä viisauden hedelmistä. (Ef 1:5-8; 5:8-10; Gal 5:18-26)

Meillä uskovilla on siis aivan erilaiset mahdollisuudet päästä viisauteen käsiksi. Kahvikeskusteluissa olen kiinnittänyt huomiota monien uskovien kohdalla, kuinka he ovat viisastuneet löydettyään Jeesuksen elämäänsä. Monet heistä eivät olleet pärjänneet koulussa, tai suorastaan koulunkäynti oli vastenmielistä. Kuitenkin asenne ja motivaatio muuttuivat aivan toisenlaiseksi uskonratkaisun kautta ja he uskaltautuivat yrittää uudestaan koulunpenkkiä. Keskiarvo nelosen ja/tai vitosen oppilaasta on kasvanut yllättäen hyvinkin etevä ja viisas ihminen. Ovet ovat auenneet monenlaisiin yllättäviin virkoihin. Jumalan asettama seurakuntakulttuuri on kasvattanut viisautta niin keskinäisen seurakunta elämän kuin henkilökohtaisen uskon kautta. Yhdessä kaikki kasvavat Jeesuksen tuntemiseen, jossa on viisaus läsnä. ”vaan noudatamme totuutta rakkaudessa ja kaikin tavoin kasvamme Häneen, joka on pää, Kristus. Hänessä koko ruumis, yhteen liittyneenä ja koossa pysyen jokaisen jänteensä avulla, kasvaa ja rakentuu rakkaudessa sen voiman mukaan, joka kullakin ruumiinosalla on.(Ef 4:15-16)” Vahva esimerkki tällaisesta muutoksesta on apologetiikko David Woodin lähtökohta. Psykopaatin paperit saanut, isän murhayrityksestä vankilaan joutunut rikollinen. Uskonratkaisu muutti Davidin niin radikaalisti, että hän päätti yrittää opiskella. Hän menestyikin opinnoissa pitkälle filosofian tohtoriksi asti, ja hän nykyään tekee töitä tavoittaakseen muslimeja Jeesukselle. Hänen opetuksiaan voi löytää useista kristillisistä medioista, joissa hän kritisoi voimakkaasti islamin oppia tuoden niiden epäkohtia esille.

Sen sijasta että takertuisit omaan käsitykseesi yksinkertaisuudestasi, katso mitä olet Jeesuksen omana. Yksinkertaisuutesi ei ole este, sillä Jumala tahtoo antaa viisauttaan yksinkertaisille (Sananlask 9:4) Jos kerran Jeesuksen omana olet vanhurskautettu ja saanut Jumalan lapseuden, sinä olet uusi luomus johonka on tullut asumaan itse viisaus Pyhässä Hengessä. Olet liitettynä Kristus Ruumiiseen jossa yhdessä muiden uskovien kanssa kasvat lisää viisauteen. Sananlaskujen 1:20-23 kuvaus viisauden huudosta kaduilla kertoo kuinka Jumala tahtoisi antaa viisauttaan jokaiselle ihmisille. Kuitenkin monet eivät sitä halua ottaa vastaan, joka Jumalaa turhauttaa. Hän suhtautuukin riemulla niihin, jotka Häneltä pyytävät viisautta. Jaakobin kirjeen 1:5 kehottaa meitä pyytämään viisautta Jumalalta, mutta samalla Jaakob kertoo että Jumala on valmis antamaan sitä auliisti ja ilman mitään vastenmielisyyttä. Hän on siis malttamaton tarjoamaan sitä elämääsi. Sinun pitää vain anoa Jumalalta sitä, pitää seurakunta yhteyttä ja uskaltautua tekemään töitä sen eteen Hänen kanssaan. Jumalan johdatuksessa kun etsit viisautta, pääset yllättymään mihinkä tehtävään Jumala sinut lopullisesti johdattaa. ”Jos kutsut avuksi ymmärrystä ja korotat äänesi taidon puolesta, jos haet sitä kuin hopeaa ja etsit kuin aarretta, silloin pääset ymmärtämään Herran pelon ja löydät Jumalan tuntemisen, sillä Herra antaa viisautta, Hänen suustaan lähtee tieto ja ymmärrys. (Sananlask 2:3-6)